‘Smartware heeft ruimte geabsorbeerd’

‘Smartware heeft ruimte geabsorbeerd’

Sommigen noemen het ook wel hun externe geheugen. Het platte, vibrerende mobiele apparaatje in hun broekzak, ook wel smartphone genoemd. Aangetrokken door de flexibiliteit en de vrijheid die deze mini-computer met zich meebrengt, kan de huidige generatie werknemers en ondernemers niet meer zonder.

Eeuwenlang was de kist het voornaamste opbergmeubel in woon- en werkomgeving. Tijdens reizen werd dezelfde kist ook gebruikt als koffer. In de 17e eeuw gaan kasten in het interieur van de rijken overheersen. Later in de tijd werden er in woningen muurkasten gebouwd. Door de welvaart, ingezet na de 2e wereldoorlog, ontstond er meer behoefte om spullen en apparatuur op te bergen. Kasten werden, door slimmere productie, in sneltreinvaart relatief goedkoop en werden daarmee ook toegankelijker voor een brede doelgroep. De grootte van de kast bepaalde de status. Voorbeelden van die tijd zijn mooi te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Van pen naar print

Ook in zakelijke omgevingen ontstond meer behoefte aan bergruimte. Diverse uitvindingen maakten het werken in een kantoor eenvoudiger; de pen werd vervangen door een typemachine, de typemachine maakte plaats voor de tekstverwerker enz. Mede hierdoor werd meer en meer op papier geproduceerd. Gevolg: er werd meer bergruimte gevraagd. De productie van papieren documenten werd aan banden gelegd door de normering* in de begin jaren 20 van de vorige eeuw. Tot op heden maken deze norm-kasten nog steeds deel uit van de kantoorinrichting, maar hoe lang nog?

Belevingsrevolutie

De financiële crisis (2008) en de eenvoudige toegang tot het internet was voor veel mensen de aanzet voor herbezinning voor consumeren, bezit, geld en werken. Met het herdefiniëren van ‘werken’ als één van de uitkomsten! De ontwikkelingen van smartphones, tablets en recentelijk de watch heeft deze wereld op zijn kop gezet. Samengevat: ‘smartware heeft ruimte geabsorbeerd’. De smartphone heeft het mogelijk gemaakt om nagenoeg overal te werken, bevrijd van de vaste kantooromgeving. Ook is de personalisatie ver doorgevoerd en kun je eigen kleurcombinaties kiezen. Zelfs zo ver dat de look en feel van hardware nagenoeg voor elke doelgroep te koop is.

Borgen wij tot voor kort onze spullen op in kasten, doen we dat tegenwoordig digitaal in de Cloud en staan documenten nu ergens op een server. Analoog opbergen heeft hierdoor een totaal andere betekenis gekregen. Alles is 180 graden gedraaid. Wat nu analoog is, heeft meer persoonlijke waarde. Persoonlijke voorwerpen hebben de plek van de papieren documenten ingenomen. Van DIN naar My Personal Thing.

Talentschaarste

Zo valt alles wat vanzelfsprekend was weg, om plaats te maken voor iets nieuws. Wensen en eisen van de werkomgeving veranderen. Wat blijft is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen voor goede werkomstandigheden. Zou het er toe leiden dat er een nieuw aspect wordt toegevoegd om schaars talent te kunnen werven of behouden? Deze belevingscultuur niet meer op een kantoor maar in een nieuwe hybride vorm op minder m², met een totaal nieuwe naam? Er staat ons de komende jaren een boeiende tijd te wachten!

Door: Bert Klaaysen

*Deutsches Institut für Normung (DIN)

Plaats een reactie