Irritaties, geluidsoverlast en struikelkleden

Irritaties, geluidsoverlast en struikelkleden

Trendy begrippen als: industrieel, eclectisch, vintage, enz., iedere architect, interieurstylist en tv-kijker wordt er mee doodgegooid. Deze zogenaamde commerciële trends zijn tegenwoordig de ankers om je huis en werkomgeving vorm te geven, met name voor het individu om zich zo veel mogelijk te onderscheiden van de rest. Industriële oude hallen zijn daarom ook geliefde objecten geworden. Bij gebrek aan hallen worden kantoren verbouwd, waarbij betonnen wanden, plafonds, kabelgoten en kanalen bewust worden laten zien om het ‘industriële gevoel’ te benadrukken.

Geluidsoverlast

Het werken in één ruimte is een trend. Geluidsoverlast, klimaat en stof(allergieën) spelen bij deze trend blijkbaar geen rol meer. De betonnen vloer dekken we hier en daar af met vintage struikelkleden en we maken het geheel af met groene verticale wanden en ledverlichting. Geluidsabsorptie? Dat is een sluitpost. Daar kijken we later wel naar. Is dit nu duurzaam? Gaat het nu om imago of gaat het inrichten van een kantoorpand om de medewerkers?

Verzuimpercentage

De ontnuchterende ontdekking dat werken in een open ruimte, zonder een goed plan, grote gevolgen heeft, merken medewerkers pas als ze erin werken. Zo zal lawaai, irritaties tussen collega’s onderling, tocht, concentratieverlies en je constant bekeken voelen voor velen herkenbaar zijn. Gevolg een hoger verzuimpercentage, weg zorgvuldig opgebouwd imago. De druk verplaatst zich dan naar HR en communicatie en deze afdelingen moeten bij wijze van spreken ‘overuren maken’!

Medewerkers zijn het kapitaal

Commerciële trends zijn vluchtig. Ze geven een richting aan en creëren een imago. Maar trends zijn niet maatgevend. Commerciële trends kunnen haaks staan op duurzaamheid en zijn vooral dienend aan een hoge verkoop van ‘spullen’. Wat wel maatgevend zou moeten zijn, zijn de medewerkers. Medewerkers zijn het kapitaal en creëren het echte imago van een onderneming. Immers; medewerkers zijn gelukkiger als ze lekker in hun vel zitten. Vrij van irritaties.

Bert Klaaysen

Bert Klaaysen is als adviseur/interieurontwerper werkzaam bij Avenir projects.

Avenir projects