Hashtag #DGY

Hashtag #DGY

Turbulente tijd toch? Blij naar buiten lopen wordt bij het minste of geringste de grond ingeboord met een weeralarm. Van de alarmcodes kun je inmiddels een nieuwe RAL kaart samenstellen! Ministers die ons waarschuwen voor de robot. Staatssecretaris Dekker die een brainstorm organiseert over nieuw onderwijs in 2032, met de #2032. Waarom zo lang wachten? Waarom niet nu? Alsof wij alle tijd van de wereld hebben. Er wordt al te veel gepamperd en waarom eigenlijk?

In 2019 komt een door en door digitaal gevoede generatie  op de arbeidsmarkt. De babyboomers gaan met pensioen (op een paar laatbloeiers na), dat is al jaren bekend. Zij maken plaats voor ’De Generatie Y’*. Er stroomt digitaal bloed door hun aderen. Alles is digitaal: media, sociaal contact, geheugen, spelletjes en het consumptiegedrag. Terwijl de Haagse babyboomers bijvoorbeeld al jaren discussiëren over het publiek bestel, voorziet ‘De Generatie Y’ al lang in zijn eigen ‘bestel’. Het maakt ‘De Generatie Y’ niet uit waar ze moeten werken, ze werken overal. En belangrijk, ze weten wat delen is.

We zitten vandaag al midden in de ontwikkeling naar een bloeiende netwerk- en deeleconomie. De huidige zelfstandige professionals leren dat samenwerken sterk maakt. Dit vergroot de individuele slagkracht. Vragen hoe je invloed kunt uitoefenen, worden nu al succesvol beantwoord. Net als ideeën concreet omzetten naar een dienst of product. Het Nieuwe Werken (HNW) is oud nieuws en verbleekt bij wat er komen gaat en dat is wennen.

Maar twijfelachtig blijft de gedachte hoe ver babyboom-Den Haag al achter de muziek aanloopt. Ik zie een mooie uitdaging. Mijn hoop is gevestigd op het grootste kapitaal: de huidige generatie op de arbeidsmarkt. Tijd om de realiteit onder ogen te zien, tijd voor #DGY

Door: Bert Klaaysen
Gepubliceerd in het vakblad Inside information.

*Via Mieke Tacken, 2013.

Plaats een reactie