Change, waar hoor jij bij?

Change, waar hoor jij bij?

Uit recent onderzoek blijkt dat millennials minimaal één of meerdere keren per week bij voorkeur in een trendy restaurant uit eten gaan. Ook eten-bestel-apps maken gouden tijden mee. Verder dalen in Nederland al jaren de autoverkopen. Dit komt deels door inconsequente fiscale maatregelen, maar zeker door de huidige consument die andere prioriteiten stelt. Waarom zou je als stadsbewoner een auto moeten bezitten, terwijl het net makkelijk is om je op andere manieren te verplaatsen? Door de digitalisering en verschillende kostenreducties zijn er in de loop der jaren veel banen bij de ‘financials’ verdwenen. Banken en kluizen zijn voor de millennials omgebouwd tot trendy wijnkelder of loungebar. Links en rechts worden deze ‘financials’ ingehaald door nieuwe bedrijven die wél vernieuwend zijn. Het enige wat ons nog aan banken herinnert in het straatbeeld zijn de geldautomaten.

De ‘change’ is dus volop zichtbaar. In 2017 is de volgende uitdaging de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers zullen nog meer moeten innoveren en alles uit de kast moeten halen om hun onderneming toekomstbestendig te maken. De metamorfose van kantoor naar werklounge is een middel om deze ‘change’ te faciliteren. Begrippen als welzijn, ontspanning, levend groen en speelruimtes associeert men niet direct met een productief kantoor, maar het is wel realiteit geworden. Wie deze vertaalslag niet maakt is gezien!

Ook is de arbeidsmarkt steeds transparanter geworden. LinkedIn kennen we, al eens gehoord van ‘Glassdoor’? Glassdoor is een carrièrecommunity-website waar iedereen anoniem een recensie kan schrijven over zijn werkgever. Je kan er alles vinden over de directeur, het salaris en de werksfeer. In een artikel van de Volkskrant werd Glassdoor een ‘onlinedrekpoel aan anoniem werknemersleed’ genoemd. Dit soort kritiek is te vergelijken met de mopperende Waldorf en Statler, de twee oude mannetjes op het balkon van de Muppetshow. Maar, waar hoor jij bij? Sta je in 2017 op de bühne en innoveer je, of ga je mopperend op het balkon zitten?

Bert Klaaysen
Interieurontwerper